Choď na obsah Choď na menu
 


KŽC rok 2021

 Rok 2021 je tu!

Ahojte priatelia turistiky a priaznivci nášho Klubu!

 Veľmi sme sa tešili z prichádzajúcej jari. Mysleli sme si, že prinesie nový vietor do našich plachiet a konečne nás napraví na turistické chodníky. Žiaľ skutočnosť je iná. Trvajú obmedzenia na stretávanie sa vo väčších skupinách, prekračovanie hraníc okresov atď. Preto začiatok našej turistickej sezóny presúvame zatiaľ na neurčito!!!!!! Čo nás veľmi mrzí. O všetkom budete včas informovaní!!!!!!!!!!

 Veríme, že nezabúdate na to, že je povolené chodiť do prírody a tá naša je ozaj krásna. Začíname pozvolne napred v menších bublinách!

8.5.21. Hronsek – Sampor – Sliač

Zdá sa, že Covid je na ústupe a tak sa v menších „ Bublinách „ vyberieme na prvú tohtoročnú vychádzku. Nemôže nás byť veľa, takže začíname opatrne. Prejdeme z Hronseku Barborskou cestou až do Sampora a potom turistickou značkou do Sliača. Tu si pripomenieme nášho spoluturistu Vlada M. Navždy zostaneš medzi nami.  Akcia vydarená prešli sme sa peknou jarnou prírodou. Nad Sámporom sa nám naskytli pekné výhľady na hrebeň Nízkych Tatier, kde sa ešte belel sneh. Do Sliača sme schádzali cez kúpelnú časť, kde sa objavovali už aj prví kúpeľní hostia.

29.5.21  Praha  - Halič - naprieč Ostrôžkami

Opatrenia nie sú ešte úplne uvoľnené, preto pozvánku neposielame širokej verejnosti, nedávame ju na Slang  Sport ani na webovú stránku. Dostávate ju Vy - uvedení v príjemcoch, prosíme, nepreposielať ju ďalej.  Zostáva nám popriať si len dobré počasie a  pekne strávený deň putovaním Ostrôžkami so sprievodcom Milanom P. Trasa ponúka pekné zážitky, tobôž keď vedie cez Lysec, do Prahy  a Haliče. Tak ako sme sľúbili sa aj stalo. Linkáčom sme sa odviezli  na začiatok výletu do Príboja a odťiaľ už len po vlastných až do Haliča. Poriadne sme sa prešli aj nôžky boleli, ale vydržali sme. Tešíme sa na ďalší výšlap.

 

12.06.21. Staré hory - banské muzeum - Piesky - Špánia dolina

Ahojte, prajem Vám príjemný pekný večer,
v mnohých z nás budú rezonovať zážitky z dnešného dňa, za čo patrí veľká vďaka nášmu sprievodcovi trasou Mirkovi S. Zišlo sa nás 28. V Starých Horách sme navštívili banícke múzeum, prešli sa po banskom náučnom chodníku s technickými pamiatkami ( napr. prvá najstaršia šachta Haliar, dedičná štôlňa). Svojou krásou a majestátom nás uchvátila bazilika . Privítal nás pán farár, hlavné slovo mal sympatický a zanietený pán Lepko, ktorý nás oboznámil s dejinami lokality, načrel aj hlbšie do histórie, aby sme si uvedomili, že na tomto mieste žili naši prapredkovia odpradávna. Kraj, z ktorého darov ťažilo panstvo a biedny človek len živoril, zanechal v podzemí vlastné zdravie i život. Po návšteve baziliky sme sa presunuli k pútnickému miestu Studnička, kde sa snúbi ticho s pokorou a človek nachádza pokoj. Napokon sme vykročili na trasu. Chodník zahryznutý do úbočia poskytoval výhľady na sviežu zeleň okolitých hôr, viedol popri štôlni na ťažbu barytu, cez opustenú banícku osadu Piesky. Veľkým zážitkom bol veľký dopravný prekop vedúci z Pieskov do Španej Doliny – videli sme bodku na konci 2-kilometrového tunela. Šachta Ludovika - technický unikát, obdiv si zasluhuje i dnes. Zostáva nám len pár metrov do dediny, odkiaľ sa už ozýva virvar dnešného sveta. Aspoň trochu príjemný, lebo sa práve začal country festival. Obloha začala hrať pochmúrnymi farbami, rozhodli sme sa pre pohodlie - po príjemnom posedení pri pive sme sa presunuli do mesta radšej autobusom. Ďakujeme nášmu sprievodcovi za obohacujúci deň a pekný pobyt v prírode. Hádam sa už konečne rozbehneme. Tešíme sa na Vás!!!!

   S pozdravom Zostaňte zdraví!!!!! CHRÁNTE SEBA A AJ NÁS!!!!!!!!!!!

 

Ako prvé sa objavuje pozvanie do RND. 

Vážení priatelia, priaznivci zdravého pohybu a predstavení RND

Vedenie Radošinského naivného divadla a sám pán Stanislav Štepka, nás pozývajú, tak, ako to sľúbili pri našom poslednom stretnutí 25.mája 2020 v Bratislave, na júlovú sériu rozhlasových nahrávok  ich starších hier. Oslovujem teda v prvom rade Vás, ktorí s nami  na  ich predstavenia chodíte a teda viete, čo môžete čakať a zažiť. Nakoľko Radošinci tento rok nebudú svätiť Divadelné prázdniny, zvolili uvedené termíny 21., 26. a 29. júl a veria, že viacerí z Vás si aj prídu vychutnať retro atmosféru ich starších hier, ktoré, Slovenský rozhlas pripravuje na obdobie vianočných a novoročných sviatkov. a veria, že viacerí z Vás si aj prídu vychutnať retro atmosféru ich starších hier, ktoré, Slovenský rozhlas pripravuje na obdobie vianočných a novoročných sviatkov.  V prílohe Vám zasielam krátke informačné slogan k ponúknutým titulom a verím, že si niektorí z Vás konkrétny titul aj vyberú. Zároveň gratulujeme principálovi RND k jeho narodeninám.

 

3. júl 2021 (sobota)  Zbojská - Kučelach - sedlo Burda –Tisovec - Veporské vrchy/Muránska planina 20 km - 6. hod. -  stúpanie  677 m - klesanie  972  m - stredne náročná,  Sprievodca trasou Ing. Milan P.

Máme za sebou prvú oficiálnu turistiku zo Zbojskej cez Kučelach, sedlo Burda, do Tisovca. Zišlo sa nás 28. Celý vlak zo Zvolena do Brezna sa hemží turistami smerujúcim na juhovýchod aj ďaleký východ. Náš sprievodca, M. Pivka, dôsledne zabezpečuje akciu. Zaistí otvorenú chatu v sedle Burda,objednal počasie na mieru turistu, ba dokonca - keďže sa nedá vyjednať , aby v prípade meškania vlaku v Brezne autobus na nás čakal - posiela dopredu skorším spojom Ďuriho L., nech zahaltuje autobus. Ďuri je dosť dlhý, ochotne by si aj pred bus ľahol a zatarasil mu cestu, len aby akcia nebola zmarená. Chvalabohu, nie je to potrebné. Oceňujeme jeho obetavosť. Tmavé mraky nechávame za sebou, stúpajúc do kopca si pochvaľujme vetrík, tešíme sa zo sviežej zelene okolitých hôr. Na Kučelachu, najvyššom bode, si vydýchneme, a potom hajde do sedla Burda, kde „prepriahame kone“ a občerstvení cválame nadol. Obdivujeme údolie Rimavy, vnímame, ako naberá na sile a prediera sa nadol. Je dosť času aj na pivo v Tisovci, potom už len stanička, kam dorazíme zároveň s krásne vylešteným fučiacim rušňom ťahajúcim dva staré vozne so šťastnými výletníkmi. Trochu nostalgie na záver. Ešte kuk do múzea a vezieme sa do Brezna. Z vlaku sa podarí urobiť v zákrute záber na viadukt, posledné pohľady na našu nástupnú stanicu Zbojská a už sa nechávame unášať usilovne pachtiacim motorom. Vďaka nášmu sprievodcovi Milanovi P. za akciu, s pôžitkom sme si mohli vychutnať zákutia malebného kraja Muránskej planiny a Veporských vrchov.

 

24. júl 2021 (sobota)  RAKYTOV (1567 m n. m.), Liptovská Veľká Fatra  17,8 km - 6:30 hod. -  stúpanie 1 142 m -  klesanie 1 067 m - náročná.  Sprievodca trasou  Eva Párničanová!

Tak sme sa opäť stretli a vybrali sa peši z Liptovskej osady smer Revúce, aby sme si odbočili do Teplej doliny. Výstup po útulňu Limba prebiehal pokojne. Tu sme si posedeli a pripravili sme sa na ďalšie putovanie smer sedlo a vystúpenie na Rakytov, cieľ našej cesty. Cestou dolu sme si prešli skalnou bránou, pokračovali popod Čierny kameň a zišli do Revúc. Prišlo aj na občerstvenie po ukončení putovania. Našťastie sme to všetci zvládli a vydarená akcia nám pripomenula, že sme ešte dobrá partia a ďakujeme Evke za dobre pripravené putovanie.

 

 

21. august 2021 (sobota)  Štiavnické vrchy, Banská Štiavnica - Zlatý vrch 849 m - Repište - Sklené Teplice

17 km - 8 hod. - celkové stúpanie cca 600 m - klesanie 765m stredne náročná, 1,5 hod. strmý výstup nad B. Štiavnicu, následne nenáročná. Sprievodca trasou Ing. Slavomír Sokol 

... nenastúpime do prvého vozňa, tam hučí motor. Druhý vozeň je tichší. Postupne sa zapĺňa, pristúpia mimozvolenskí, dostávame „zelenú“ a odchádzame. A potom je celý vozeň aj svet náš. Keby si odmeral intenzitu hluku neviem, neviem, či by prvý vozeň vyšiel víťazne. Anča v Hronskej je už nachystaná, drní svoju motorovú melódiu, potom zmení takt a odtiahne do Štiavnice. Stanička na samom konci koľajníc ožije, zahmýri sa na pár minút v poradí – pokyny, foto, zrátanie sa (33 bytostí), útok na chodník - a potom v sekunde stíchne. Na okraji historickej tlamy mesta sa driapeme hore, hore. Pri starom sekvojovci botanickej záhrady čakáme na strečnianskych turistov (majú v lokalite klubovku). Pridávajú sa k nám, zapáčil sa im náš program. A tak sa zväčšíme o 45 turistov. Výstup pokračuje na Glanzenberg. Sprievodca Slávko nám rozpráva, vykladá, ukazuje... my načúvame, hľadíme do diaľok a kocháme sa. Odtiaľto sa už trúsime dole kopcom v skupinkách. Po príjemnom pivnom občerstvení na Červenej studni sa Strečňania lúčia, pokračujeme v klubovom obsadení. Oddychujeme pod aj na Zlatom vrchu, ktorý nám prestiera k obedovému menu širokú panorámu prekrásnych pohľadov. V diaľke sa blysne biela veža teplického kostola. K nemu však je ešte ďaleko. Z lesného chodníčka zrazu vhupneme na lúku s rozprávkovým hradom Marcus. Vyčudujeme sa dostatočne. Hrad netreba je opustený, ani psom sa nechce štekať. K čomu slúži taká krása? Som v skupinke, ktorá si dovoľuje užívať deň. Nikam sa nenáhlime, napriek tomu chytáme spoj z Repišťa do Sklených Teplíc. V kúpeľnom meste máme dosť času, zasadneme si k dlhému stolu a je nám dobre. Niekedy na vyjadrenie pocitu či zhodnotenie akcie sú najvhodnejšie úplne jednoduché slová. Ako Petrove - cítim sa ako na rodinnej turistike, povedal... Ďakujeme nášmu sprievodcovi Slávkovi Sokolovi za krásny deň, perfektne a zodpovedne pripravenú akciu. ahojte Helka.

28.08.- 31. 08.  Karlštejn, Křivoklát, lom Amerika, Praha a okolie. sprievodca M. Kološta.

Covid sa uvoľnil a podarilo sa uskutočniť krásny výlet za poznaním do stredu Čiech. Kemp bol obklopený Berounkou, ale nám to nevadilo. Marian nám pripravil krásne " divadlo " - my sme boli poslušní herci a zážitky boli prekrásne. Každý deň niečo nové, veď vidieť kde sa nakrúcal film Noc na Karlštejne je zážitok na celý život. Takto by sa dal popísať celý tento výlet s ukončením na pražskom hrade, zámeckých schodoch nezabudnuteľná panoráma Hradčian atď. Ešte raz vďaka Marian, že Ťa neodradil ani Covid za zorganizovanie tohoto ako som už predoslal Divadla. Ďakujeme a prajeme Ti veľa zdravia a tešíme sa na stretnutia s Tebou!

4. september. 2021 (sobota) Štiavnické vrchyHodruša - Hámre, štiavnickými  tajchami cez Červenú studňu, rodný dom D.Hoffmanna – B. Štiavnica, žst. .sprievodca Ing. Slavomír Sokol  

Máme za sebou Štiavnicko, obľúbené a milované. Aj počet o tom hovorí - 40 turistov. Ing. Slávkovi Sokolovi ďakujeme ešte raz aj touto formu za skvele pripravené sprievodcovstvo. Nebola to obyčajná vychádzka, veď sme si vypočuli a videli množstvo zaujímavostí, technických faktov, reálií, ktoré by sme si ani nevšimli, keby sme chodili sami...

18. september 2021 (sobota)  Kysucká vrchovina, okolie Žiliny: Zástranie – Straník (paraglajd. kopec) – rozhľadňa Dubeň –  Budatín hrad, park – Žilina žst. Sprievodca trasou  Mgr. Helena Jambrichová
nenáročná ( ale strmé klesanie do Budatína)

Vedúca trasy sa nespoliehala na predpoveď počasia a kľudne sme sa vybrali na plánovanú trasu. Z vlaku sme sice kopec Stránik nevideli, ale kým sme tam dorazili, mraky a nízka oblačnosť sa umúdrili a z vyhliadkového kopca sa nám otvoril pekný výhľad na žilinskú kotlinu. Zostupovali sme pokojne a pokračovali v našej ceste už vystrašení malým mrholením.

Na novej vyhliadke nad Žilinou na vrchu Dubňa sa nám otvoril pohľad z výšky na Žilinu a jej krásne okolie aj pohľadom do Kysuckej doliny, Zostúpili sme dolu k soche J.M. Hurbana a prešli do zámku Budatín, kde sme si pozreli zaujímavé expozície. Čas nám dovolil ešte prejsť Žilinou a doplniť poživeň na cestu. Ďakujeme Helenke za vzorne pripravenú prechádzku, 

 9. október 2021 (sobota):   Kremnické vrchy - Jastrabská skala - Kremnický štós - Kremnica
13,4 km - stúpanie 765 m - klesanie 712 m - stredne náročná - predpokladané trvanie túry cca 5 – 6 hod. aj s prestávkami 
Sprievodca trasou E. Párničanová

Jeseň ako sa patrí až na tie vlaky. Našťastie nás nebola veľa cca 38 a to sa zmestilo do toho jedného motoráčika bez prívešáka.

Keď sme vystúpili na Jastrabej vláčik mal už len sprievodcu a motorvodiča. My sme za ranního brieždenia začali stúpať na Jastrabskú skalu na ktorej sa nám otvoril výhľad na okolité hory, Pobrali sme sa dolu aby sme pokračovali lúkami a Ďurovou skalou do Nevoľného, kde sme doplnili kalorie a pokračovali na Kremnický Štós. Okolo Alžbetinej skaly sme schádzali do Kremnice, kde sme si pripomenuli ich známe Kremnické krumple a posledným kopcom sme vyšli na stanicu. Evka ďakujeme za perfektne pripravenú trasu. Tešíme sa na záver turistického roku. 

 

23. október 2021 (sobota)  Jeseň v Slnečných skalách: z Porúbky do Poluvsia
Záver klubovej sezóny v Súľovských vrchoch
5,5 km (krátka trasa ale stredne náročná kvôli miestami strmému stúpaniu a klesaniu) - stúpanie 419 m - klesanie 396 m - 2:40 hod. (+ 2 až 2,5 hod. na obhliadku skál, vyhliadky, pauzu)
Sprievodca trasou Mgr. Helena Jambrichová Akcia sa bude konať len za vhodného počasia, dáme včas vedieť.

Trasa: Porúbka - zelená zn. NCH Slnečné skaly – neznač. chodík ku skalnému oknu tam a späť - pokrač. NCH – camp (pauza) – pokrač. NCH – Poluvsianska skalná ihla, pamätník a rod. dom J. Gabčíka – žst. Poluvsie – pohostinstvo U pltníka
Tak ako bolo naplánované sa aj uskutočnilo a perfektne sme sa rozlúčili s turistickou sezónou 2021. Hádam rok 2022 už nebude tak hektický a dopraje nám dosť stretnutí na turistických chodníkoch.